Skip to main content

Predstavljena objava

Week #7: A Kaymak made in Heaven

Week number seven was a delicious surprise. This time I decided to stroll down from the Şişhane metro stop towards Karaköy and find a nice breakfast place on my way. When I passed the Galata tower I turned left, because I recalled that I once saw a "Wonka" sign. When I saw a "Wonka" sign again I followed it... However I never actually saw Wonka as I stopped when I saw a nice blue sign saying "Katmer". I've never heard about this place before, but it looked nice and, even though the street I walked was empty, the restaurant seemed quite full...and there was a sign in front of it: "Gün boyunca kahvaltı", which means "Breakfast all day". So I decided to give it a try and am I happy that I did. Thank you, Wonka for bringing me here.

Katmer serves delicious breakfast, also alkaline breakfast and vegan food. Their ingredients come from all over Turkey and are fresh: olives, cheese, honey and kaymak. Their kaymak is amazing! And it goes e…

Pray for #Turkey, pray for the #World

Sur, Diyarbakır (gazetevatan.com)
V zadnjih mesecih se teroristični napadi v Turčiji kar vrstijo. Od julija 2015, ko se je zgodil samomorilski napad v pretežno kurdskem Suruçu, so oboroženi spopadi na vzhodu Turčije praktično stalnica. O spopadih med DHPK-C oziroma PKK-jem in turško vojsko tuji mediji poročajo le izjemoma, kot da se sploh nič ne dogaja. O tej ''nevidni'' vojni si več lahko preberete tukaj. Tudi turški mediji o tem skoraj ne poročajo. Turški mediji pogosto poročajo le o številkah padlih vojakov (t.i. şehit, mučenik), ki se borijo v Diyarbakırju in ostalih, pretežno kurdskih mestih na vzhodu in jugovzhodu Turčije.Kot odgovor na napade vojske, so člani skupine DHPK-C večkrat izvedli samomorilske napade, katerih tarča so bili predvsem turški državni organi - policija ali različna ministrstva. Za napade v Şırnaku pa naj bi se maščevala druga kurdska teroristična organizacija - TAK. Ta skupina je namreč sprejela odgovornost za bombni napad, ki se je zgodil 13. marca 2016 v samem središču Ankare, na trgu Kızılay. (Več o ostalih kurdskih oganizacijah si lahko prebereš tukaj.)

Tudi v Istanbulu ni mirno. Dvakrat je živa bomba eksplodirala na Sultanamhetu, enkrat pa na najbolj obiskani ulici Istiklal. 1. aprila 2015 se je pripadnica DHKP-C razstrelila na policijski postaji na Sultanahmetu, 12. januarja 2016 in 19. marca 2016 pa  je odgovornost za napad prevzel Daesh. Tako na Sultanahmetu kot na Taksimu so bili tarča tuji turisti.

Danes in jutri (20. in 21. marca), v večjih mestih na zahodu Turčije (Istanbul, Ankara, Izmir in tudi Adana na jugu), naj bi bile možnosti za teroristične napade visoke, zato se je priporočljivo izogibati gneči, nakupovalnim središčem, ipd. Te dni poteka tudi kurdsko praznovanje pomladi Nowruz. Oblasti v Istanbulu so praznovanje (baje, zaradi varnostih zadržkov) popolnoma prepovedale, drugje po Turčiji pa so ga dovolile le 21. marca.

Vsi, ki ste v Turčiji pazite nase!

Upam, da se situacija kmalu stabilizira.

Comments

Popular Posts