Skip to main content

Predstavljena objava

1001 Faces of Istanbul

Istanbul...
... one of those places difficult to define. Some would call it 'capital of the World' or 'capital of the Empire', others 'cradle of cultures' and others 'the worst place to live'; ' hell on earth'.

I've spent more than 1001 days in this city and I still find it difficult to reply to a simple question: 'What is Istanbul like?' Maybe it's because I have been here too long and I've come to realise that there is no simple answer to this question. Istanbul has many faces, many nuances if you will. It is difficult to explain them to a total stranger or a person who has never visited the city. Even though you have visited the city once, you have probably lifted only one veil from its face. If you were born here, this doesn't make you an Istanbul expert neither.

You have to get to know Istanbul slowly, day by day, page by page, neighbourhood by neighbourhood. This is actually very difficult because neighbourhoods are…

Pray for #Turkey, pray for the #World

Sur, Diyarbakır (gazetevatan.com)
V zadnjih mesecih se teroristični napadi v Turčiji kar vrstijo. Od julija 2015, ko se je zgodil samomorilski napad v pretežno kurdskem Suruçu, so oboroženi spopadi na vzhodu Turčije praktično stalnica. O spopadih med DHPK-C oziroma PKK-jem in turško vojsko tuji mediji poročajo le izjemoma, kot da se sploh nič ne dogaja. O tej ''nevidni'' vojni si več lahko preberete tukaj. Tudi turški mediji o tem skoraj ne poročajo. Turški mediji pogosto poročajo le o številkah padlih vojakov (t.i. şehit, mučenik), ki se borijo v Diyarbakırju in ostalih, pretežno kurdskih mestih na vzhodu in jugovzhodu Turčije.Kot odgovor na napade vojske, so člani skupine DHPK-C večkrat izvedli samomorilske napade, katerih tarča so bili predvsem turški državni organi - policija ali različna ministrstva. Za napade v Şırnaku pa naj bi se maščevala druga kurdska teroristična organizacija - TAK. Ta skupina je namreč sprejela odgovornost za bombni napad, ki se je zgodil 13. marca 2016 v samem središču Ankare, na trgu Kızılay. (Več o ostalih kurdskih oganizacijah si lahko prebereš tukaj.)

Tudi v Istanbulu ni mirno. Dvakrat je živa bomba eksplodirala na Sultanamhetu, enkrat pa na najbolj obiskani ulici Istiklal. 1. aprila 2015 se je pripadnica DHKP-C razstrelila na policijski postaji na Sultanahmetu, 12. januarja 2016 in 19. marca 2016 pa  je odgovornost za napad prevzel Daesh. Tako na Sultanahmetu kot na Taksimu so bili tarča tuji turisti.

Danes in jutri (20. in 21. marca), v večjih mestih na zahodu Turčije (Istanbul, Ankara, Izmir in tudi Adana na jugu), naj bi bile možnosti za teroristične napade visoke, zato se je priporočljivo izogibati gneči, nakupovalnim središčem, ipd. Te dni poteka tudi kurdsko praznovanje pomladi Nowruz. Oblasti v Istanbulu so praznovanje (baje, zaradi varnostih zadržkov) popolnoma prepovedale, drugje po Turčiji pa so ga dovolile le 21. marca.

Vsi, ki ste v Turčiji pazite nase!

Upam, da se situacija kmalu stabilizira.

Comments

Popular Posts