Pray for #Turkey, pray for the #World

Sur, Diyarbakır (gazetevatan.com)
V zadnjih mesecih se teroristični napadi v Turčiji kar vrstijo. Od julija 2015, ko se je zgodil samomorilski napad v pretežno kurdskem Suruçu, so oboroženi spopadi na vzhodu Turčije praktično stalnica. O spopadih med DHPK-C oziroma PKK-jem in turško vojsko tuji mediji poročajo le izjemoma, kot da se sploh nič ne dogaja. O tej ''nevidni'' vojni si več lahko preberete tukaj. Tudi turški mediji o tem skoraj ne poročajo. Turški mediji pogosto poročajo le o številkah padlih vojakov (t.i. şehit, mučenik), ki se borijo v Diyarbakırju in ostalih, pretežno kurdskih mestih na vzhodu in jugovzhodu Turčije.



Kot odgovor na napade vojske, so člani skupine DHPK-C večkrat izvedli samomorilske napade, katerih tarča so bili predvsem turški državni organi - policija ali različna ministrstva. Za napade v Şırnaku pa naj bi se maščevala druga kurdska teroristična organizacija - TAK. Ta skupina je namreč sprejela odgovornost za bombni napad, ki se je zgodil 13. marca 2016 v samem središču Ankare, na trgu Kızılay. (Več o ostalih kurdskih oganizacijah si lahko prebereš tukaj.)

Tudi v Istanbulu ni mirno. Dvakrat je živa bomba eksplodirala na Sultanamhetu, enkrat pa na najbolj obiskani ulici Istiklal. 1. aprila 2015 se je pripadnica DHKP-C razstrelila na policijski postaji na Sultanahmetu, 12. januarja 2016 in 19. marca 2016 pa  je odgovornost za napad prevzel Daesh. Tako na Sultanahmetu kot na Taksimu so bili tarča tuji turisti.

Danes in jutri (20. in 21. marca), v večjih mestih na zahodu Turčije (Istanbul, Ankara, Izmir in tudi Adana na jugu), naj bi bile možnosti za teroristične napade visoke, zato se je priporočljivo izogibati gneči, nakupovalnim središčem, ipd. Te dni poteka tudi kurdsko praznovanje pomladi Nowruz. Oblasti v Istanbulu so praznovanje (baje, zaradi varnostih zadržkov) popolnoma prepovedale, drugje po Turčiji pa so ga dovolile le 21. marca.

Vsi, ki ste v Turčiji pazite nase!

Upam, da se situacija kmalu stabilizira.

Labels: , , , , , , , , , ,