1. november #1kasim

1. november, dan vseh svetih in Dan d za turško demokracijo. Dan ki s(m)o ga nestrpno pričakovali že vse od junija oz. julija, ko so oznanili ponovne volitve. Kaj bo jutri? Nočem niti ugibati, ampak na vzhodu Turčije že poročajo o prvih spopadih med policijo in državljani, predvsem v Kurdskih predelih. No, pred mojim oknom pa tudi vojna...streli s puško in proslava podpornikov vladajoče AKP, ki bo očitno tudi tokrat zmagala. Vprašanje pa je, če bo tokrat zmagala pošteno. Z vseh strani poročila o kraji glasovnic. V določenih primerih kraja več kot očitna, saj so nekateri ''predsedniki'' skrinjic, torej ljudje zadolženi za pravilno in demokratično izvedbo volitev, svoje izpolnjene glasovnice na družbenih omrežjih objavili že kar 8 ur pred pričektom volitev!



Za nameček vsaka spletna stran kaže drugačne rezultate volitev. Ja, kdo bi si mislil, da so v slabih 2 ura uspeli prešteti več kot 50 milijonov glasov, še lansko leto pa so za to potrebovali kar 12 ur! Kljub zmagi stranke AKP, pa jim (zaenkrat) ni uspelo dobiti 50% glasov. To je pomemben podatek, saj bi v tem primeru lahko spremenili ustavo (česar si turški predsednik zelo želi). Po vsej verjetnosti bo tudi kurdska stranka HDP obdržala vsaj 10% glasov, to je magično mejo, ki jo potrebuje za vstop v parlament.






Zanimivo, uradna spletna stran Državne volilne komisije je prenehala z objavljanjem rezultatov dve  uri in pol po volitvah, ko naj bi odprli 35% skrinjic, medtem ko so agencije ob isti uri poročale, da so jih odprli že več kot 80%. Na to ''zanimivost'' pa je na Twitterju opozoril tudi Fuat Avni, neke vrste turški Wiki leaks. Nekaj dni pred volitvami je zapisal, da bo agencija Anadolu Ajansi objavila napačne razultate glasovanj, po katerih bo AKP dobil vsah 40% vseh glasov. Anadolu Ajansi je ena izmed glavnih agencij v Turčiji, ki jo je ustanovil sam Mustafa Kemal Atatürk, danes pa podpornica vladujoče stranke AKP, ki redno ''skrbi'' tudi za strankino propagando. Fuat Avni je celo objavil listo podkupljenih predsednikov po okrožjih, ki naj bi poskrbeli za manipulacijo z glasovi.
@fuatavni_f

Te volitve so za Turčijo zelo pomembne, saj je država dobesedno razdvojena. Pomembnosti teh volitev se zavedajo vsi volivci, zato je nevladna organizacija Oy ve ötesi organizirala mrežo prostovoljcev, ki so v času volitev pazili na glasove in nadzorovali morebitne nepravilnosti. Prostovoljci so se v ta namen udeležili izobraževalnih seminarjev. Že pred volitvami pa je policija ponekod prepovedala prisotnost organizacije Oy ve ötesi na volitvah.

Medtem ko tole pišem in upam, da se bo rezultat volitev spremenil, pa pod mojim oknom proslava šele dobiva svoje prave razsežnosti. Uradna glasba stranke AKP, zvoki pušk in hupanje.

Labels: , , , , ,