Skrit biser Mediterana, mesto duhov in otok študentov

English version is here.

V vzhodnem Mediteranu se skriva otok, razdeljen na dva dela, ki ga množični turizem še ni preobrazil. Morda zato, ker republiko na severnem delu otoka uradno priznava le ena država na svetu. Ta država je Turčija. Če želite obiskati otok, boste morali z letalom najprej v Turčijo, šele nato boste lahko odleteli naprej, na otok. Če imate srečo in ste lastnik potnega lista ene izmed članic Evropske unije, pa lahko na južni del otoka odletite direktno iz Evrope in se na severni del otoka odpravite kar peš.



Turška republika Severni Ciper (TCKK) je zagotovo popolnoa destnacija za vse, ki si poleti (poletje se na Cipru začne že konec aprila!) želite oddahniti nekje na toplem in hkrati zbežati pred gnečo v drugih turističnih središčih. Ker Turško republiko Severni Ciper uradno priznava le Turčija, boste morali naprej leteti do Istanbula, Antalye ali Adane in se šele nato vkrcati na letalo za Ercan, kot se imenuje edino potniško letališče na severnem delu otoka.  Do Severnega Cipra se lahko odpravite tudi iz Londona, vendar bo letalo imelo obvezen postanek v Istanbulu.
T.i. Green line, ki deli mesto in otok na severni in južni del

Severni del otoka je dokaj majhen, vendar zelo zanimiv. Za raziskovanje otoka je najbolj primeren osebni avtomobil ali motor, vendar pozor - na Cipru vozijo po levi! Ciper je znan po igralništvu in kazinojih, zato jih je tudi na severnem delu otoka kar nekaj. Velikih hotelskih kompleksov na severnem delu otoka (še) ni, oziroma jih je dokaj malo, zato lahko najdete veliko osamljenih plaž. Poleg plaž pa je Ciper znan tudi po svoji bogati zgodivini. Otok je bil poseljen že v kameni dobi, približno v 9. tisočletju pred našim štetjem. Na otoku so tako živeli Asirci, Perzijci, prečkal ga je tudi sam Aleksander Veliki. Mark Antonij je otok, rimsko provinco, podaril Kleopatri.
Razgled z Bellapaisa

Po delitvi Rimskega imperija na dva dela, je Ciper prešel pod Bizantinsko nadoblast. Krščantsvo je pustilo močan pečat na otoku - še danes si lahko ogledate številne ruševine gotskih cerkva. V 12. stoletju je na otok prišel angleški kraj Rihard Levjesrčni in križarji. Rihard Levjesrčni je nato otok prodal vitezem Templarjem.

V 14. stoletju so na otoko prevladovali trgovci in Genove, a so bili prisiljeni prodati otok Benečanom. Turki so otok osvojili leta 1571.

19. stoletje so zaznamovale grške vojne za neodvisnost. Konec stoletja je Združeno kraljestvo prevzelo nadoblast na otoku. Boji so se nadaljevali še v 20. stoletju, vse do leta 1975, ko je bila na severnem delu otoka de facto razglašena Turška republika Severni Ciper.

Lefkoşa - zadnja razdeljena prestolnica
Nikozija / Lefkoşa
 T.i. zelena linija (oz. green line), ki deli otok na severni in južni del poteka prav čez glavno mesto. Mejo lahko prestopite peš, tudi s turškega dela, če imate evropski potni list. Ko prestopite je občutek prav bizaren, spominja na potovanje skozi čas: iz turškega bazarja se boste sprehodili čez zeleno linijo, kjer še vedno stojijo stavbe, ki so tam stale leta 1974....po nekaj korakih se bo arhitektura rahlo modernizirala, in napisi bodo v grščini in angleščini. Tudi menuji v restavracijah bodo drugačni.

Lefkoşa
Na turškem delu otoka si torej lahko priviščite turški kebap in kavo, na grškem pa tipične grške jedi. Strogi center Lefkoşe se v zadnjih letnih ni veliko spremenil, imeli boste občutek, da se je tam čas ustavil.

Poleg tipičnih osmanskih mošej, si lahko ogledate tudi tipičen turških han - Büyük Han. Han je bil neke vrste hotel za trgovce. Zgrajen je bil v 16. stoletju, po turški osvojitvi otoka. Na sredini dvorišča je molilnica.



Notranje dvorišče hana
Girne - pristanišče in grad v ozadju
Girne - študentsko mesto

Če se odpravite iz Lefkoşe, preko gorovja Beşparmak in se spustite vse do morja, pridete v Girne (Keryneia). Na poti se lahko povzpnete do gradu Sv. Hilariona. Drugi grad pa si lahko ogledate tudi v samem središču mesta Girne. Grad je bil zgrajen v 7. stoletju, da bi zaščitil otok pred napadi Arabcev.

Danes živih tako na Cipru, kot v Girnah veliko študentov, saj so na Severnem Cipru kar 4 univerze.


Bellapais - gotski samostan in čudovit razgled

Samostan Bellapais
Vasica Bellapais je od Girn oddaljena le nekaj kilometrov. Bellapais oz.  Abbaye de la Belle Paix (Samostan Miru) leži na griču, tako da ponuja čudovit razgled na dolino. V 13. stoletju je premonstratenski red tu zgradil samostan. Danes je v ohranjenem delu samostana muzej.


Vasica Bellapais






Gazimağusa (Famagusta) - mesto duhov in antičnih ruševin

V središču mesta Mağusa si lahko ogledate tipično osmansko arhitekturo. Zanimiva je predvsem stara gotska cerkev spremenjena v mošejo. Mesto je bolj znano po t.i. četrti duhov, ki se imenuje Varosha (oz. Maraş). V samo mesto duhov žal ne smete vstopiti, saj je mesto ograjeno. Prav tako je prepovedano fotografirati (kot je prepovedano fotografirati tudi t.i. green line).

Kratek dokumentarec o mestu oz. četrti Varosha pa si lahko ogledate tukaj.






Do leta 1974 je bila Varosha najbolj razvito in najbolj turistično mesto na Cipru. Iz samega posnetka je razvidno, da se tudi mesto Lefkoşa, vsaj strogi center, ni kaj dosti spremenilo v zadnjih 30 - 40 letih.

Nekaj kilometrov izven središča Mağuse leži antično mesto Salamis. Mesto je danes muzej.
Amfiteater v Salamisu

Salamis











Labels: , , , , , ,