Bursa - zibelka Osmanske države

Bursa leži na severozahodu Turčije, nekaj kilometrov od obale Marmarskega morja. Danes je znana predvsem po posebnem kebabu - Iskender kebabu, termalnem turizmu, smučarskemu središču in bogati zgodovini. 
Iskender kebab


Iz Istanbula se je v Burso najlažje odpravit kar z ladjo oz. t.i. morskim avtobusom. Iz pristanišča v Kabataşu (BUDO) in v Yenikapiju (IDO) dnevno pet ali več ladij odpluje proti Bursi. Ker Bursa ne leži tik ob morju, vas od pristanišča do samega mesta čaka še potovanje z avtobusom in metrojem, kljub vsemu pa potovanje do Burse traja le dobri dve uri in pol.


Bursa z gondole na Uludağu

Bursa- središče mesta.
Bursa je veliko manjša od Istanbula, a vseeno zelo zanimiva za turiste, zato priporočam, da v Bursi ostanete vsaj dva dni. Tudi, če niste med tistimi, ki jih zanimajo kulturni in zgodovinski spomeniki, vas Bursa lahko očara. Mesto je veliko bolj zeleno kot Istanbul, prav tako pa tu ni take gneče in masovnega turizma kot v Istanbulu. Za dodatno sprostitev pa ne pozabite obiskati enega izmed tradicionalnih turških hamamov, ki jih je v mestu veliko. Mesto leži na vznožju gore Uludağ, zato lahko pred mestnim vrvežem pobegnete tudi na goro. Ker Turki niso ravno pohodniški narod in se povsod radi peljejo, vas tudi na Uludağ zapelje gondola, na zadnji postaji pa vas pričaka še dolmuš (skupinski taksi), ki vas lahko odpelje vse do hotela. Področje okoli hotelov je izven sezone videti bolj klavrno, je pa zato med smučarsko sezono to eden najbolj priljubljenih smučarskih centrov v Turčiji. Morda se lahko na Uludağ povzpnete tudi peš, a smerokazov nisem nikjer zasledila. Najbrž pa na vrh vseeno vodi kakšna cesta, saj se Turki le težko ločijo od svojega štirikolesnika.

Bursa je bila prva prestolnica Osmanske države, saj so jo Turki osvojili že leta 1326. Pred tem, je bila del Bizantinskega cesarstva. Ker je bila to prva prestolnica in prvo mesto, kjer so se Turki, prej nomadi, ustalili, je mesto še danes bogat muzej zgodnje osmanske arhitekture.
Yeşil türbe
 Večina osmanskih mošej in bazarjev je še danes v uporabi. Najbolj znani mošeji sta Ulucamii in Yeşil camii. Ob Yeşil camii oz. Zeleni mošeji stoji tudi Zelena grobnica (Yeşil türbe). Ime sta dobili po številnih zelenih in turkiznih ploščicah, ki ju prekrivajo.



Yeşil türbe - detajl

Kozahan
Molilnica sredi Kozahana.
V samem središču mesta se nahaja veliko bazarjev. Nekateri bazarji so pokriti oziroma se nahajajo v tako imenovanih han-ih. Hani oziroma neke vrste poslovne zgradbe, so bili prostori za trgovanje - neke vrste pokrite tržnice, nekateri hani so bili tudi hostli za popotnike in trgovce. Hani so predstavljali pomemben vir zaslužka in v Bursi ga še danes. Večina hanov še vedno obratuje. V samem središču Burse se nahaja Kozahan. Na notranjem dvorišču Koza hana je posebna molilnica, dvignjena nad vodnjakom. Kozahan je bil nekoč Kervansaraj, to je hostel za popotnike in trgovce, danes pa so v njem kavarne, trgovine s svilo in restavracije. Prav tu je tudi restavracija ''izumitelja''' iskender kebaba.
Ulucamii
Obisk Burse zagotovo ni popoln brez iskender kebaba. Kebab je v 19. stoletju ''izumil'' Iskender Iskenderoğlu. Danes iskender kebab lahko jeste skoraj po vsej Turčiji, a najbolj znana restavracija je še vedno v Bursi. Kebab se nekoliko razlikuje od drugih turških kebabov. Postrežejo ga na krožniku, obloženem s koščki kruha, na katerem je na tanke rezine narezano goveje meso. Meso je prelito z vročo paradižnikovo omako in vročim maslom. Kot dodatek pa postrežejo še jogurt (podoben kisli smetani).
Priprava iskender kebaba

Labels: , , , , , , , , ,