ÇAY

Turški čaj *Turkish tea*

Pitje čaja je pomemben del turškega vsakdanjika. Turki  çay (izg. čaj) pijejo večkrat na dan, lahko bi rekli, da dan začnejo in končajo s kozarcem čaja. Čaj pijejo tako na delovnem mestu, kot doma. Čaj je tudi značilni znak turškega gostoljubja, zato ga v turškem domu ne sme zmanjkati nikoli. Ker muslimani (načeloma) ne pijejo alkohola, se čaj streže tudi na praznovanjih, kot je na primer poroka. Pitja čaja se številni Turki vzdržijo le med postom v času ramadana, pa še to le mraka. Zanimivo je dejstvo, da povprečen Turek letno spije za približno 2kg čaja; v Turčiji pa proizvedejo kar 6,4% vsega čaja na svetu. (Več zanimivih dejstev o Turčiji najdeš tukaj.) Seveda pa kultura pitja čaja ni omejena le na Turčijo, temveč je razširjena tudi med drugimi turškimi narodi.







Kako pripraviti turški čaj?

Čajnik
Postopek priprave čaja je enostaven, ampak zamuden. Potrebujete približno liter vode in eno ali 2 vrsti turškega črnega čaja. Turški čaji se med seboj razlikujejo po aromi in vsebnosti teina.
Za pripravo čaja potrebujete tudi poseben čajnik, ki je sestavljen iz dveh posod, eno na vrhu druge.
Najprej v spodnji čajnik nalijemo hladno vodo, v zgornji del damo 1-2 žlici čaja in ga prelijemo z 1-2 žlicama hladne vode. Kuhamo dokler voda v spodnjem čajniku ne zavre. V tem času se bodo čajni listi v zgornjem čajniku napili vode in se razprli.
Ko voda zavre, vrelo vodo prelijemo v zgornji čajnik in v spodnji čajnik napolnimo s hladno vodo. Spet počakamo, da voda v spodnjem čajniku zavre in preverimo ali je čaj v zgornjem čajniku že pripravljen. Čaj je pripravljen, ko je temno rdeče ali temno rjave barve.
Druženje ob pitju časa. Pasaža Hazzopulo.
Čaj serviramo v steklene kozarčke (tradicionalni so v obliki tulipana) in sicer približno v razmerju 1:3 (čaj:voda). Če želite močnejši čaj, lahko razmerje čaja povečate. Po želji čaj sladkajte. Ko dodate sladkor ga, kar se da na glas zmešajte :) To je očitno eden izmed ključnih elementov pitja čaja v družbi. Pomembno je, da čaj pijete (zelo) vroč. Morda se vam bo to na začetku zdelo nemogoče, ampak vaja dela mojstra. Naj vam niti na kraj pameti ne pade, da bi čaj zmešali z mrzlo vodo, ali celo z mlekom!

Čajnice in čajni vrtovi

Tako mladi kot stari radi čaj pijejo v družbi. V Turčiji je veliko čajnih vrtov (çay bahçesi), kjer strežejo večinoma čaj in kavo. Čajni vrtovi so praktično v vseh mestih in vaseh. Obstajajo pa posebne čajnice samo za moške. V teh čajnicah se družijo predvsem starejši moški, ki ob pitju čaja igrajo družabne igre, kot sta OK in dama.

Mladi se raje družijo v drugih čajnicah, ki so običajno na prostem. Prepoznate jih po majhnih stolih in mizicah. Ena izmed takih priljubljenih čajnic se nahaja v eni izmed pasaž ob ulici Istiklal, imenovani Passage Hazzopulo.

Pasaža Hazzopulo - pogled z Istiklala
Pasaža Hazzopulo- pogled s Pere.


Cene kozarčka čaja se razlikujejo- začnejo se pri 0.75 tl in grejo vse do 5 tl. V turških restavracijah pa lahko po jedi naročite tudi čaj, ki vam ga ponudijo brezplačno.

Labels: , , , , , , , , , , , ,