Tridnevno žalovanje za žrtve nesreče v Somi

Danes (14.5.2014) so v Turčiji razglasili tridnevno žalovanje v spomin žrtvam rudarske nesreče v premogovniku v mestu Soma.

Nesreča se je zgodila včeraj in to ravno ob menjavi izmen, tako da je bilo v rudniku zelo veliko rudarjev. Točna številka rudarjev ni znana, a po nekaterih podatkih je bilo v času nesreče v rudniku 500 ali več rudarjev. Nesrečo so preživeli le redki, trenutna uradna številka umrlih je 248, a preživeli rudarji pravijo, da se bo ta številka še podvojila. Najmlajša žrtev je bil le 15 let star fant, saj je vladajoča AKP v svojem mandatu znižala starostno mejo za delo v rudniku, iz 16 na 14 let.

Po nesreči pa je Turčijo na noge dvignila še, sicer že 4 leta stara izjava premierja Erdoğana (za katero pa še vedno stoji), da so nesreče delavcev v rudnikih pač usoda. Danes pa naj bi njegov svetovalec tudi pretepel enega izmed žalujočih v Somi. Na dan pa so prišle tudi novice, da je opozicijska stranka pred dvema tednoma želela preverit varnost rudnika in okolice mesta Soma, a je vladajoča AKP menila, da je to pač nepotrebno. 

Mirni shodi v spomin na žrtve in opozorilo na slabe delovne razmere v rudnikih so organizirani po vsej Turčiji. Shodi so sicer malo manj mirni v Istanbulu, kjer je policija majhno skupino žalujočih napadla z vodnimi topovi in plastičnimi metki.

Najnovejšim informacijam v zvezi z nesrečo v Somi in fotografijam shodov po Turčiji, lahko sledite na tvitru #Soma.


Labels: , ,