Tema meseca: Volitve

Politika in Nogomet sta zagotovo dve temi, ki sta v Turčiji zelo pomembni. Včasih imam občutek, da mejita na fanatizem. Čeprav doma nimam televizije, vem kdaj se igra pomembna nogometna tekma ali mestni derbi. Vem tudi, kdaj je kateri politik kaj ušpičil in so se uprle množice. Tudi, če bi izklopila internet, bi čutila neko napetost v zraku.



Oglas za ''Volilno vozilo''
Mesec marec je to leto posvečen politiki, natančneje volitvam. Človek, bi mislil, da bodo Turki 30. marca volili predsednika, a bi se zmotil. Volili bodo le župane in ''predstojnike'' mestnih četrti. To pa je (očitno) tako pomemben dogodek, da so se vse večje stranke nanj zelo dobro pripravile.
Zastavice različnih strank.
Üsküdar, Istanbul
Brez himne ne gre. Da ne bo pomote, ne govorim o državni himni, temveč o strankarski. Za volitve so stranke priredile znane pesmi in marše. Večje stranke imajo celo več himen - pač od dogodka in ciljne publike je odvisno, katero himno bodo uporabile. Morda se še spomnite, kako so včasih ob vikendih sladoled prodajali v kombiju. Ko je kombi prišel v ulico, je po zvočniku zapela reklamna pesem in vsi smo vedeli, da je sladoled tu. Očitno se je tak kombi vozil in prodajal sladoled tudi po Turčiji, saj še danes prav tak način promocije uporabljajo turški politiki. Strankarski kombiji se tako cele dneve vozijo po glavnih ulicah in reklamirajo različne stranke in kandidate. Na večjih trgih pa ne manjkajo niti kamioni, predelani v odre. Še posebej med vikendi na teh odrih nastopajo glasbeniki in politiki.

Zastavice in kamion spremenjen v oder.
Poleg izposojevalcev zvočnikov in posebnih avtomobilov/kombijev/avtobusov z zvočniki na strehi, bo v času volilne kampanje zagotovo veliko zaslužila tudi tekstilna industrija. Ulice so namreč prepredene s trakovi, na katerih visi na tisoče bombažnih zastavic, na katerih so natisnjeni simboli in kratice različnih strank.


Kljub temu da je ta volilna kampanja povezana z volitvami za župane, voditelji strank prirejajo mitinge za promocijo celotne stranke, ali pa celo za svojo promocijo, pa čeprav ne kandidirajo za županski stolček.



Labels: , , , ,